VetPlan - kaniner

Hvordan passer man en kanin

Kaninen er et af de mest populære kæledyr, hvilket ikke er så underligt, når man ser kaninens nuttede ydre, der appellerer til særligt mindre børn. Det er dog blevet mere og mere populært også for voksne at anskaffe sig det søde kæledyr, der, på samme måde som en hund eller en kat, kan gå frit i hjemmet og putte i sofaen.

En kanin kan være et godt første kæledyr til børn, da de kan opleve følelsen af ansvar og lære, hvordan man passer på et kæledyr. Det er forholdsvist nemt at holde kaniner, og derfor passer kaninen særligt godt ind i børnefamilier, hvis hverdag er præget af travlhed. Man kan holde sin kanin i et bur i haven eller indenfor, men man kan også lade kaninen gå frit rundt i hjemmet. Sidstnævnte ses oftere og oftere, hvilket kun er godt for kaninen, da den er et aktivt og nysgerrigt dyr, der har et stort behov for at kunne bevæge sig frit rundt.

Kaniner er sprintere, der i naturen bruger det meste af døgnet på at være aktive, græsse, udforske og lege. Derfor trives kaniner sjældent godt ved at sidde indelukket i et lille bur, hvor de hverken kan bruge deres krop eller sanser.

Kanin pasning

Hvis man vælger at have sin kanin i et bur, er det centralt, at buret har en rimelig størrelse – og buret kan ikke blive for stort. Når det gælder størrelsen på buret, er også højden vigtig, da kaniner gerne står på bagbenene, når de nysgerrigt har fået øje på noget, de vil undersøge nærmere. Det er desuden vigtigt, at kaninen dagligt får lov at løbe rundt.

Man kan anskaffe sig en løbegård, hvis kaninen ikke har mulighed for at løbe rundt i sit bur. Hvis kaninen holdes i bur indendørs, er det væsentligt, at man sikrer, at kaninen har mulighed for at løbe rundt i boligen mindst én gang dagligt.

En kanin skal have masser af hø, som skal være i en vis kvalitet – det skal dufte godt, ikke støve for meget, og det må ikke være forurenet af urin eller afføring. Kaninen bør have adgang til frisk hø hver dag. Derudover skal den have grønt som f.eks. mælkebøtteblade, urter, ukrudtsplanter m.m. Man kan supplere hø og grønt med grønsager og rodfrugter, så længe kaninen får godt med hø og græs.

Det er også muligt at fodre sin kanin med kaninpiller i afmålte mængder, der er tilpasset dens behov. Gode foderpiller har grønmel som hovedingrediens og indeholder masser af vitaminer og mineraler, som kaninen har brug for. Grene er gavnlige bl.a. for kaninens tænder og fordøjelsessystem. Det er ikke afgørende, hvilke slags grene man giver sin kanin, men man bør undgå grene af frugttræer med stenfrugt (fx kirsebær og blommer), da disse kan indeholder blåsyre, der ikke er godt for kaninen.

Kanin pleje

De fleste kaniner kan slide deres negle selv, men der kan være kaniner, der har behov for at få dem klippet. Det sker især, hvor kaninen bevæger sig for lidt. Flere kaninejere bliver bekymrede eller nervøse, når de skal klippe neglene på dyret, da hver negl indeholder en nerve, der løber langs blodåren. Det kræver derfor en del øvelse at få klippet neglen ned i en ordentlig længde, uden at man rammer hverken nerve eller blodåre. Det kan derfor være en fordel at besøge dyrlægen, når det er tid til negleklip.

Når det gælder kaniners tænder, skiller de sig ud, idet de vokser hele kaninens liv. En kanins tænder kan vokse op til 3 mm om ugen, og derfor er det vigtigt, at kaninen hele tiden bruger sine tænder. Kaniners tænder er lavet til græs og andet grovfoder, der kræver, at maden tygges igennem, hvilket er med til at slibe tænderne. Det er derfor vigtigt, at man sørger for, at der er både grønt, groft og grene i kaninens kost.

Vaccination af kanin

Det er muligt at vaccinere sin kanin mod to sygdomme, der kan være potentielt livstruende: kaninpest og RHD. Kaninvaccination kan nedsætte dødeligheden og de kliniske symptomer, der er forbundet med de farlige sygdomme. Kaninen kan blive vaccineret mod begge sygdomme på én og samme tid, og dette kan gøres, så snart kaninen er 5 uger gammel.

Det kan være en fordel for en kaninejer at få en VetPlan til sin kanin, så man sikrer sig, at kaninen får de undersøgelser og behandlinger, der er nødvendige for at opretholde et godt helbred. Sundhedsplaner indeholder forskellige behandlinger: vacciner, negleklip etc. Du kan tale med din lokale dyrlæge om, hvilke sundhedsplaner de har til kaniner.