VetPlan - kat

Få optimal kattepleje med VetPlan

Katte er kendt for deres gode selskab, naturlige ro og magelige livsstil, som egner sig godt til mennesker. Selv for de mest urolige sjæle kan det være beroligende at have en kat i huset, da deres afslappede facon gerne smitter af. Men katte er ikke blot godt og hyggeligt selskab – de er også gode jægere, der kan holde mus og fugle fra døren.

Pasning af Kat

Der er mange fordele ved at anskaffe sig en kat, når man skal vælge kæledyr. En kat er et meget selvstændigt væsen, der nemt kan være alene hjemme, og som kan underholde sig selv i mange timer. Det kan derudover være ganske afstressende at få en kat, hvis bløde pels man kan nusse og kæle for – og når man sidder med en kat på skødet, der spinder og brummer roligt, er det nemt at fortrænge hverdagens travlhed.

En kat skal ikke luftes, men stilles fint tilfreds med en kattelem, hvor den kan bevæge sig frit ud og ind. Katte kan også holdes som indendørs kæledyr, det går nemmest for racekatte. Derudover er det også en god idé at anskaffe sig noget legetøj, som kan aktivere katten. En del af kattens væsen er, at den ofte er mindre aktiv i løbet af dagtimerne, hvor den foretrækker at putte og sove, men når mørket falder på, stiger aktivitetsniveauet, hvor også kattens medfødte jagtinstinkt viser sig. Mange katte drager derfor gerne ud på rov eller eventyr om natten, men vender hjem til ejeren og madskålen, når lyset bryder frem.

En kat skal fodres med tør- eller vådfoder tre gange om dagen. Hvis ikke der er problemer med overvægt, kan der også være foder frit tilgængeligt hele tiden. Derudover bør der altid være en skål med frisk drikkevand til rådighed.

Pleje af kat

Det er væsentligt, at en kat kommer til regelmæssige sundhedstjek og undersøgelser hos en dyrlæge, for at man kan være på forkant med sygdomme og andre helbredsmæssige udfordringer. Mange overser desværre at en kat, ligesom hunde og andre kæledyr, bør tjekkes for at sikre, at katten kan få et godt liv uden skavanker og sygdom.

Når man anskaffer sig en killing, er det vigtigt, at den får en sundhedsundersøgelse og basisvaccineres, når den er mellem 8 og 12 uger. Traditionelt vaccinerer man katte mod kattesyge, katteinfluenza, clamydia m.fl.

Med en VetPlan kan du sikre dig, at din kat bliver indkaldt til helbredsmæssige undersøgelser samt får de nødvendige vaccinationer. En VetPlan, der er en organiseret sundhedsplan på abonnement, betyder samtidig, at du kan spare penge på undersøgelser og behandlinger, fordi eventuelle helbredsproblemer opdages tids nok til, at de kan afhjælpes, inden det bliver alt for dyrt og besværligt.

VetPlan for katte sammensættes af din lokale dyrlæge, og derfor kan indholdet af planen variere, men som udgangspunkt indeholder sundhedsplanen en undersøgelse samt en vaccination. De fleste dyrlæger udbyder forskellige sundhedsplaner eller pakker, som også kan sammensættes efter behov. Du kan høre mere hos din lokale dyrlæge.

Negleklipning

Udekatte bruger deres kløer til at klatre i træer, forsvare sig mod andre katte, fange mus og meget mere. Derfor er det unødvendigt, at man klipper neglene på sin kat, hvis den bevæger sig meget udendørs. Indekatte kan derimod have brug for negleklipning, da de ikke på samme måde er aktive. Det er kattes natur, at de markerer deres territorium ved at kradse på både vandrette og lodrette flader. Man kan med et kradsebræt flere steder indendørs til dels forhindre, at katten kaster sig over møbler og andet interiør.

Tænder

Tandproblemer hos katte er meget almindeligt. En undersøgelse har vist, at op mod 80% af alle voksne katte udvikler tandproblemer, hvorfor det er vigtigt, at man holder godt øje med sin kats tænder – og reagerer på det, hvis man bemærker, at der er problemer. Det kan dog være svært at vurdere, hvornår en kat lider af tandsmerter, da de fleste katte med dårlige tænder alligevel spiser. Dog kan man fornemme på kattens væsen, hvis der er noget, der tynger den. Virker din kat lidt mere stille eller reserveret, kan det tyde på, at den døjer med tandpine eller andre smerter. Ved sundhedsundersøgelsen hos dyrlægen vil mundhulen og tænderne også altid blive tjekket.